Okyanuslar ve Denizler Ders Notları
Yeryüzünün 361 milyon km2 lik kısmını(% 71) denizler ve okyanuslar kaplamaktadır. Denizlerin çok büyük alanına okyanus denir. Dünya üzerinde; Büyük Okyanus, Atlas Okyanusu ve Hint Okyanusu olmak üzere üç okyanus vardır. Yüz ölçümü en geniş olan Büyük Okyanus, en dar olan ise Hint Okyanusu'dur. Okyanusların karalar arasına sokulmuş bölümlerine iç deniz denir. Akdeniz, Karadeniz ve Kızıldeniz gibi denizler örnek verilebilir. Okyanus kıyılarında, okyanuslardan adalarla ayrılan denizlere ise kenar deniz adı verilir. Japon Denizi, Çin Denizi gibi denizler örnek verilebilir.
Deniz ve okyanus suları, bulunduğu enleme göre farklı kimyasal ve fiziksel özelliklere sahiptir. Örneğin, kutuplardan Ekvator'a doğru gidildikçe deniz suyunun sıcaklığı, buna bağlı olarak buharlaşma arttığı için denizlerin tuzluluk oranı artış gösterir.
Okyanuslar ve Denizler |
Okyanus ve denizlerin, iklim koşullarının oluşumlar' üzerinde de önemli etkileri vardır. Okyanus ve denizler, kıyısı olduğu bölgelerin iklimlerini ılımanlaştırarak buraların yerleşmeye daha elverişli hale gelmesine olanak sağlamıştır.
Okyanus ve deniz suları, tuzlu olduklarından içme ve kullanma suyu olarak doğrudan kullanıma uygun değildir. Ancak milyonlarca hayvan ve bitki türü için doğal yaşam alanı oluşturması, atmosferin en önemli nem ve yağış kaynağı olması ile yük ve yolcu taşımacılığında önemli bir payının olması okyanus ve denizlerin önemli bir yaşam kaynağı olduğunu kanıtlar.
0 yorum:
Yorum Gönder